Kontaktirajte nas: Ul. Dr. Irfana Ljubijankića bb7700 Bihać;
Više...
tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Direktor: prim.dr.Zarina Mulabdić, spec.epidemiolog, tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Služba socijalne medicine i organizacije zdravstva sa zdravstvenom...
Više...

Nalazite se na stranici:

Početna Arhiva članaka Bilten za juni 2017

 

SLUŽBA HIGIJENE SA MEDICINSKOM EKOLOGIJOM I SANITARNOM HEMIJOM

BILTEN

O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE, ŽIVOTNIH NAMIRNICA I PREDMETA OPĆE UPOTREBE

 

KONTROLA VODE ZA PIĆE

U periodu od 01.06. - 30.06.2017. godine uzet je 121 uzorak vode za piće na mikrobiološku analizu, od čega 23 uzorka nisu dala odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Također je uzeto 112 uzoraka vode za piće na fizičko - hemijsku analizu, od čega 10 uzoraka nije dalo odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom.

U gore navedenom periodu obrađeno je i 11 uzoraka vanrednih voda za piće na mikrobiološku analizu, te 6 uzorka na fizičko - hemijsku analizu, od čega 3 uzorka na mikrobiološku analizu i 3 uzorka na fizičko - hemijsku analizu nisu zadovoljili uvjete propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

 

KONTROLA VODE ZA REKREACIJU

U toku mjeseca juna izvršene su i analize uzoraka vode iz kupališta (bazena). Na mikrobiološku i fizičko - hemijsku analizu uzeta su 4 uzorka vode iz bazena, te 2 bazena na mikrobiološku analizu i 2 bazena na fizičko-hemijsku analizu nisu dala odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom.

 

KONTROLA ŽIVOTNIH NAMIRNICA

U istom periodu uzeto je 273 uzoraka hrane na mikrobiološku, te 4 uzoraka na fizičko - hemijsku analizu. U pogledu mikrobiološke ispravnosti 4 uzorka hrane na mikrobiološku analizu nisu zadovoljila kriterije Pravilnika, dok su uzorci uzeti na fizičko - hemijsku analizu dali zadovoljavajuće rezultate.

 

SANITARNI NADZOR

U navedenom periodu obrađeno je 180 briseva predmeta opće upotrebe i 112 briseva ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji životnih namirnica. Od toga 18 briseva predmeta opće upotrebe, te 5 briseva ruku nije dalo zadovoljavajuće rezultate.

U istom periodu urađena je 1 kontrola sterilizacije i 6 kontrola sterilnih proizvoda, rezultati analiza su zadovoljili Pravilnikom propisane uvjete.

 

OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA

05.juni - Svjetski dan zaštite okoliša

 

 

SLUŽBA EPIDEMIOLOGIJE

Bilten o kretanju zaraznih bolesti od 01.06. do 30.06.2017. godine

Na Unsko - sanskom kantonu u periodu od 01.06. do 30.06.2017. godine prijavljeno je 179  oboljelih osoba od  zaraznih bolesti na pojedinačnim prijavama sa dva smrtna ishoda općina Sanski Most TBC A15 - 1 i TBC A18 - 1 slučaj.
V  o  d  e  ć  e   b  o  l  e  s  t  i ( pojedinačne prijave)
Varicealle  76
Enterocolitis acuta  55
Scarlatina 17
TBC 8
Scabies 7
Kako izbjeći trovanje hranom ljeti?
U širem smislu pod pojmom "trovanje hranom", misli se na sve bolesti koje nastaju uslijed uzimanja nezdrave, pokvarene ili otrovane hrane poput npr. otrovnih gljiva. No u svakodnevnom životu najčešća su trovanja hranom koja nastaju uslijed zagađenja hrane bakterijama i njihovim toksinima.
Ljetno vrijeme karakteriziraju visoke temperature i visoki stepen vlažnosti, što su idealni uvjeti za rast i razmnožavanje patogenih bakterija - uzročnika trovanja hranom. Najčešće su salmonela, escherichia coli, staphylococcus, campylobacter te mnoge druge. Tipični simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje i proljev, a može se javiti i povišena tjelesna temperatura, bolovi i grčevi u trbuhu. Proljev obično traje nekoliko dana i javlja se s učestalošću od jednom do više od dvadeset puta dnevno. Upravo ta stanja, naročito ako su povezana s jakim povraćanjem, mogu dovesti do znatnog gubitka vode i minerala. Tu pojavu nazivamo dehidracija, što u najtežim slučajevima može biti životno ugrožavajuće.
U toku ljetnih vrućina treba posebno pripaziti na konzumiranje i čuvanje namirnica kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i meso, namirnice koje sadrže sirove sastojke ili namirnice koje nisu dovoljno termički obrađene poput  majoneze, sladoleda ili kolača s kremom. Zato treba posebno voditi računa o tome gdje su te namirnice nabavljane, kako su transportirane, skladištene i pripremane. Sve namirnice u čiju ispravnost nismo sigurni, najbolje je baciti.
Većina poteškoća prolazi bez primjene kompliciranih liječenja, a prva pomoć i glavna terapija je nadoknada tekućine, koja mora biti uporna i dovoljna. Obično se preporučuju lagani biljni čajevi, a kod težih slučajeva oralne rehidracijske otopine, koje se mogu kupiti u apoteci ili ih možemo sami pripremiti.U pola litre vode staviti četiri supene kašike šećera, i čajnu kašičicu sode bikarbone, tri četvrtine čajne kašike kuhinjske soli te po mogućnosti šolju soka od naranče ili dvije banane.Danas se više ne preporučuju rigorozne dijete, već samo laganija, uglavnom kuhana hrana prvih par dana. Antibiotska terapija se u načelu ne preporučuje, jer dok počnu djelovanja antibiotika, bolest obično sama prođe. Odluku o eventualnoj upotrebi lijekova treba donijeti liječnik. U težim stanjima nužna je konsultacija sa liječnikom, a često bude potrebna i hospitalizacija. To su prvenstveno stanja kada imamo jake i učestale proljeve, koji traju više dana, kod nemogućnosti adekvatne nadoknade tekućine i narušenog općeg stanja. Posebno ugrožene grupe su dojenčad i mala djeca te stariji ljudi i teži hronični bolesnici, kod kojih dehidracija izaziva teže posljedice.

 

Kurs higijenskog minimuma

Cijepljenje - imunizacija

Obavezni zdravstveni pregledi