Kontaktirajte nas: Ul. Dr. Irfana Ljubijankića bb7700 Bihać;
Više...
tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Direktor: prim.dr.Zarina Mulabdić, spec.epidemiolog, tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Služba socijalne medicine i organizacije zdravstva sa zdravstvenom...
Više...

Nalazite se na stranici:

Početna Arhiva članaka Komarci - Kako se zaštiti ?

Komarci - Kako se zaštiti ?

U ljetnim mjesecima često smo izloženi ubodima i uznemiravanju od strane komaraca.

Osim što su molestanti (napasnici), koji dosađuju ljudima i ometaju ih pri boravku u prirodi, radnim ili rekreativnim aktivnostima itd., poznato je da komarci mogu biti prenosnici (vektori) niza uzročnika zaraznih bolesti, kao što su malarija, žuta groznica, groznica Zapadnog Nila, itd.

Stoga, suzbijanje komaraca i zaštita od njihovog djelovanja imaju veliki javno zdravstveni značaj.

 

Osim organiziranog javno zdravstvenog djelovanja i provođenja programa opštih mjera za suzbijanje komaraca, podsjećamo na važnost individualnih mjera zaštite od komaraca, koje možete sami poduzeti i zaštititi se od njihovog djelovanja:

 

Ukoliko je moguće, izbjegavati boravak na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore.

Prilikom boravka na otvorenom, nositi odjeću dugih rukava i nogavica.

Koristiti repelentna sredstva koja odbijaju komarce, a nalaze se u raznim oblicima (kreme,

sprejevi).

Neophodno je da pri upotrebi repelenata strogo slijedite upute proizvođača dotičnog sredstva, kao i opšte upute za njihovu primjenu:

Voditi računa da repelant ne dođe u kontakt sa sluznicama nosa, očiju, usta, a ako je u obliku spreja, ne raspršavajte ga direktno na lice, napršćite ga na ruke i razmažite po licu.

Djeca ne treba sama da stavljaju repelent, niti ga treba djeci nanositi na ruke i u blizinu očiju.

Ne primjenjivati repelent na kožu izgorjelu od sunca, niti na oštećenu kožu.

Nakon nanošenja repelenta oprati ruke.

U uvjetima visoke vlažnosti i velike vrućine, repelent češće nanositi (npr. svaka 3-4 sata).

Preporučena doza repelenta ne smije se prekoračiti, posebno kada su u pitanju djeca i,  napominjemo ponovno, potrebno se striktno pridržavati uputa proizvođača.

Nakon povratka u zatvoreni prostor, zaštićen od komaraca, oprati kožu vodom i sapunom.

Da bi stambeni prostor bio zaštićen od ulaska komaraca, prozore i vrata zaštiti gustim mrežama.

 

balkone, terase, vrtove i zelene površine treba održavati čistima i urednima

redovito kositi travu radi izbjegavanja pojave visoke trave kao staništa za odrasle jedinke

potrebno je uklanjati vegetaciju koja stvara hlad oko vodenih staništa i unijeti predatore, npr. ribe, vodozemce i kukce u bare i vrtna jezerca radi prirodnog smanjenja brojnosti ličinki

redovito uklanjati krupni otpad (gume, bačve)

sve ostale materijale (npr. plastične folije, tende, cerade) treba odlagati tako da se        izbjegne nakupljanje kišnice

spremnike za vodu kao npr. kade, bačve i posude za zalijevanje vrtova treba pokriti   pokrovima od plastike ili sličnog nepromočivog materijala ili mrežom protiv komaraca

u vrtovima i dvorištima treba pregledavati mjesta gdje se nakuplja kišnica, a posude u kojima se nakuplja voda kao npr. tanjirići ispod vaza za cvijeće, posude iz kojih životinje (domaći ljubimci) piju vodu i dr. periodički prazniti i čistiti svakih sedam dana

u okruženjima gdje žive i borave ljudi (terase, vrtovi, parkovi) treba izbjegavati nakupljanje vode i ukljanjati sve predmete koji bi mogli nakupljati vodu za razvoj larvi komaraca, kao npr. kante, kantice, bačve, posude, dječje bazene, itd.

sve eventualne spremnike vode treba pravilno i čvrsto zatvoriti poklopcem

sve posude koje se povremeno koriste za cvijeće i zalijevanje treba odlagati na način da se izbjegne nakupljanje vode u slučaju kiše

vlasnici svih radionica i objekata koji u sklopu posla skladište gume trebaju prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštititi ih nepropusnom folijom, te ukloniti gume koje se ne koriste i provoditi dezinsekciju nepokrivenih guma svakih 7 dana

na gradilištima treba sprječavati nakupljane vode u spremnicima i žlijebovima te svim drugim potencijalnim mjestima pogodnim za nastanak legla komaraca

potrebno je obratiti pozornost na septičke jame, koje mogu postati veliko leglo komaraca, poklopac septičke jame treba držati hermetički zatvorenim, ako nije moguće zatrpati je pijeskom ili zemljom

sustave za prikupljanje vode, drenažu i odvodnju treba održavati ispravnima radi sprječavanja zadržavanja vode

Kako ublažiti svrab ujeda komarca ?
Topla voda ili topla žlica
Sekret koji komarci ubrizgaju u domaćina ne može djelovati pri povišenoj temperaturi.    Ručnik natopite toplom vodom, ocijedite ga i prislonite na mjesto ugriza, a toplina će poništiti odgovor histamina. Jednako tako možete ugrijati žlicu u toploj vodi i pritisnuti je na kvržicu.
Hladna voda ili led
Iznenađujuće, od velike će vam pomoći biti i hladni oblog ili led. Hladnoća će pomoći u   sužavanju krvnih žila i kapilara te tako smanjiti cirkulaciju i spriječiti širenje seruma komarca. Istovremeno, hladnoća će umrtviti živce na koži i tako ublažiti iritantni osjećaj svraba.
Limun                                                                          Citrusna kiselina iz agruma može ublažiti svrbež na mjestu ugriza komarca. Jednostavno pritisnite krišku limuna na ubod komarca i držite ga na tom mjestu pet do deset minuta. Probajte napraviti oblog od limunovog soka i jabučnog octa.
Banana
Ogulite jednu bananu i unutrašnjom stranom kore trljajte mjesto ugriza komarca. Ostavite neka se osuši bez ispiranja i ponovite ako svrbež nije nestao. Ovaj trik možete koristiti i ako ste imali nenadani "susret" s otrovnim bršljanom.
Soda bikarbona
Napravite pastu koja se sastoji od malo sode bikarbone (koja će neutralizirati sekret komarca) i nekoliko kapi tople vode. Sastojke dobro pomiješajte i nanesite na mjesto uboda, ali pastu nemojte utrljati. Ostavite neka djeluje 15 minuta te isperite vodom.
Pasta za zube
Najbolje bi bilo koristiti pastu za zube s metvicom kako biste ublažili svrab uboda komarca, s obzirom na to da ulje metvice ima i protuupalna i analgetička svojstva. Jednostavno nanesite malo zubne paste na mjesto uboda i ostavite neka se osuši.
Ako se nakon uboda komaraca, ispolje teški simptomi poput visoke temperature, bolova u zglobovima, otoka, osjećaja gušenja, pada krvnog pritiska, poremećaja svijesti, neophodno je hitno potražiti medicinsku pomoć!
Ako putujete u zemlje u kojima je povećan rizik od oboljenja koje mogu prenijeti komarci, obratite se ljekaru koji će vas informirati o potrebi za vakcinacijom i ostalim preventivnim mjerama.
 

Kurs higijenskog minimuma

Cijepljenje - imunizacija

Obavezni zdravstveni pregledi