Kontaktirajte nas: Ul. Dr. Irfana Ljubijankića bb7700 Bihać;
Više...
tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Direktor: prim.dr.Zarina Mulabdić, spec.epidemiolog, tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Služba socijalne medicine i organizacije zdravstva sa zdravstvenom...
Više...

Nalazite se na stranici:

Početna Arhiva članaka Bilten za maj 2017

 

SLUŽBA HIGIJENE SA MEDICINSKOM EKOLOGIJOM I SANITARNOM HEMIJOM

BILTEN

O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE, ŽIVOTNIH NAMIRNICA I PREDMETA OPĆE UPOTREBE

 

KONTROLA VODE ZA PIĆE

U periodu od 01.05. - 31.05.2017. godine uzeto je 126 uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu i 117 uzoraka na fizičko – hemijsku analizu. Od toga 20 uzoraka rađenih na mikrobiološku analizu kao i 8 uzoraka rađenih na fizičko - hemijsku analizu nisu dali odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

U navedenom periodu obrađeno je 5 uzoraka vanrednih voda za piće na mikrobiološku analizu i 3 uzoraka na fizičko - hemijsku analizu, svi uzorci su zadovoljili uvjete propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

 

KONTROLA ŽIVOTNIH NAMIRNICA

U istom periodu na mikrobiološku analizu uzeto je 250 uzorka hrane, te 3 uzoraka na fizičko - hemijsku analizu. U pogledu mikrobiološke ispravnosti 2 uzorka hrane na mikrobiološku analizu nije zadovoljio kriterije Pravilnika, dok su uzorci uzeti na fizičko - hemijsku analizu dali zadovoljavajuće rezultate.

 

SANITARNI NADZOR

U navedenom periodu obrađena su 122 brisa predmeta opće upotrebe i 64 brisa ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji životnih namirnica. Od toga 11 briseva predmeta opće upotrebe, te 4 brisa ruku nije dalo zadovoljavajuće rezultate.

U istom periodu urađeno je 6 kontrola sterilizacije, od čega 1 kontrola sterilnosti sterilizatora nije dala zadovoljavajuće rezultate, te je obrađeno 6 kontrola sterilnih i nesterilnih proizvoda,  rezultati analiza su zadovoljili Pravilnikom propisane uvjete.

 

OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA

ZU Zavod za javno zdravstvo USK-a obilježio je  17.05.2017. godine - Dan rijeke Une.

 

Ukupna dužina rijeke Une je 212 km. Površina njenog sliva je 10,400m2. Danas je Una dio velikog prirodnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una regata.

 

 

SLUŽBA EPIDEMIOLOGIJE

Bilten o kretanju zaraznih bolesti od 01.05. do 31.05.2017. godine

 

Na području Unsko - sanskog kantona u periodu od 01.05. do 31.05.2017. godine prijavljene su 542 oboljele osobe od  zaraznih bolesti na pojedinačnim prijavama i 21 oboljela osoba na grupnim prijavama zaraznih bolesti (ILI,ARI,SARI).

V  o  d  e  ć  e   b  o  l  e  s  t  i ( pojedinačne prijave)

 

Varicealle 329

Enterocolitis acuta 82

Scarlatina 72

Brucelosis 20

TBC 9

 

U periodu od 01.01. - 28.05.2017. Godine prijavljeno je 95 slučajeva oboljelih od Scarlatine u sporadičnom obliku.  Najveći broj oboljelih je na općini Bihać (75 oboljelih), V.Kladuša (8), Bužim (4), Cazin (4), Bos.Krupa (4). Oboljeli su starosne dobi 0 - 6 i 7 - 14 godina, dok se 2 slučaja registruju i u dobnoj  grupi 15 - 24. Najveći broj oboljelih se registrira u mjesecu maju na općini Bihać ( 53 oboljela).

 

ŠARLAH ( SCARLATINA)

Šarlah je zarazna bolest praćena pojavom osipa. Predstavlja jednu od mogućih manifestacija infekcije beta hemolitičkim streptokokima grupe A  (BHS-A), bakterijama koje uz šarlah mogu uzrokovati i druge bolesti. Najvažniji izvor infekcije streptokokima uz oboljele osobe za vrijeme klinički manifestne bolesti (antibiotsko liječenje bitno skraćuje period zaraznosti). Put prijenosa streptokoka je kapljični.

Period od ulaska streptokoka u organizam do početka bolesti (inkubacija) kod šarlaha iznosi 3-5 dana. U ovoj fazi zaražena osoba je infektivna (dalje širi uzročnika), ali ne pokazuje simptome bolesti. Početni stadij bolesti karakteriziran je naglom pojavom karakterisitčnog trijasa simptoma: povišene temperature, grlobolje i povraćanja. Uz navedeno javlja se i glavobolja, malaksalost, bolovi u trbuhu, a nerijetko i bolovi u mišićima i zglobovima. Ždrijelo i tonzile bolesnika su izrazito crveni, tonzile mogu biti uvećane, a u nekim slučajevima prekrivene bijelim naslagama. Gornja strana jezika je također oboložena bijelim naslagama, dok su vrh i bočne strane neobloženi. Prisutno je i bolno povećanje limfnih čvorova ispod donje čeljusti.

Stadij osipa obilježen je razvojem sitnotačkastog osipa drugi do treći dan od pojave prvih simptoma. Prvo se javlja na vratu, a potom na trupu i ekstremitetima. Kada se u potpunosti razvije, najgušći je u pazušnim jamama, području prsa, donjem dijelu trbuha, preponama i unutarnjoj strani natkoljenica. Ne javlja se na licu, dlanovima i tabanima. Na mjestima pojave ospia koža je suha, gruba, hrapava, sam osip na pritisak blijedi,a koža je na mjestu pritiska lagano žućkasta. Na mjestu kožnih nabora (vrat, pazušne jame, laktovi, koljena) mogu se pojaviti horizontalne tamnocrvene linije. Obrazi su zacrvenjeni, a područje oko usta blijedo. Uz pojavu osipa, jezik koji je do tada bio bijelo obložen, postaje malinast (po boji i izgledu), bez naslaga. Osip je intenzivno izražen 1-2 dana nakon čega postupno nestaje, a ukupno trajanje stadija osipa iznosi 4-7 dana.

Dijagnoza šarlaha postavlja se na temelju anamnestičkih i epidemioloških podataka, kliničke slike i toka bolesti, laboratorijskih nalaza (povišeni upalni parametri, povećan broj leukocita uz raspored u diferencijalnoj krvnoj slici koji ukazuje na bakterijsku etiologiju bolesti), te dokazivanjem uzročnika uzimanjem brisa ždrijela (negativan nalaz ne isključuje dijagnozu) ili brzim antigenskim testovima.

 

Kurs higijenskog minimuma

Cijepljenje - imunizacija

Obavezni zdravstveni pregledi