Kontaktirajte nas: Ul. Dr. Irfana Ljubijankića bb7700 Bihać;
Više...
tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Direktor: prim.dr.Zarina Mulabdić, spec.epidemiolog, tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Služba socijalne medicine i organizacije zdravstva sa zdravstvenom...
Više...

Nalazite se na stranici:

Početna Arhiva članaka Zaštita od sunca i ljetnih vrućina

Zaštita od sunca i ljetnih vrućina

 

 

Budući da živa u termometru ovih dana prelazi 30 stupnjeva Celzijevih, važno je pridržavati se nekih preporuka. Velike vrućine i vrlo visoke razine UV zračenja mogu biti opasne ne samo za kronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe ( trudnice, starije osobe ), nego i za zdrave ljude.

U CILJU ZAŠTITE ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA OD POSLJEDICA IZAZVANIH VISOKIM TEMPERATURAMA, PREPORUČUJU SE SLEDEĆE MJERE :

Ne izlažite se suncu nepotrebno!

Tijekom velikih vrućina prostorije u kojima boravite dobro prozračite u toku noci ili rano ujutro, a preko dana prozore zatvorite i navucite roletne i upalite povremeno klima uređaj kako bi spustili temperaturu za par stepeni, vodeći računa da razlika unutrašnje i vanjske temperature ne prelazi 3-5 stepeni.

Što ako morate na sunce?

Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati. Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kad su temperature najviše.Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Smanjite tjelesnu aktivnost, a ako morate vježbati, popijte svakih sat vremena dvije do četiri čaše tekućine najbolje ne previše hladnu vodu.

Zaštitite kožu i oči!

Dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zrakama odnosno UV zračenju može izazvati karcinom kože, njezino ubrzano starenje, kataraktu očiju i slabljenje imunološkog sustava. Koža se najbolje štiti odjećom. Nosite šešir i sunčane naočale. Dijelove kože koji nisu zaštićeni odjećom kao što su nos, uši, vrat, leđa i gornji dio stopala treba premazati kremom s dovoljnom UVA/UVB zaštitom. Tijekom prvog izlaganja suncu preporučuje se krema s visokim zaštitinim faktorom 30 i više. Da bi ostala djelotvorna, treba je na tijelo nanositi svaka dva sata, a postupak ponovite nakon kupanja koje će je djelomično isprati. Ne zaboravite da sunčevi zraci prodiru i kroz oblake te se i pri oblačnom vremenu treba zaštititi.

Povećajte unos vode!
Bez obzira na stupanj aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako ne osjećate žeđ. Ako vam liječnik ograničava uzimanje tekućine zbog zdravstvenih problema, pitajte gaza količinu koju smijete unijeti u organizam. Ne konzumirajte tekućinu koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer ćete povećati gubitak tekućine.Gazirane slatke sokove i pićaizbjegavajte.
Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke, jer oni mogu izazvati želučane tegobe. Odrasle zdrave osobe trebaju piti od osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave tjelesnim aktivnostima ovoj količini trebaju dodati od jedne do tri čaše vode na svaki sat aktivnosti.
Češće perite ruke i jedite lako probavljivu hranu!
Za velikih vrućina izbjegavajte tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu. Jedite redovito više manjih obroka. Obavezno doručkujte, a ručak i večera neka budu lakši. Konzumirajte rashlađeno mlijeko i mliječne proizvode. Povećajte udio voća i povrća u prehrani.Također se preporučuje ishrana bogata bjelančevinama, jer se time smanjuje potrošnja ugljenih hidrata i osjećaj zamora i iscrpljenosti.
Kada posumnjati na sunčanicu i što poduzeti?
Najblaži oblik simptoma je omaglica ili vrtoglavica.
Ako je osobi pozlilo, sklonite je u hlad, rashladite hladnom vodom ili oblozima.
Ako je osoba ostala bez svijesti položite je na bok, rashladite i nemojte joj ništa davati na usta. Zovite liječnika.
Ako je pri svijesti dajte joj piti ne previše hladne napitke ili vodu.
Tijekom dana sol je najbolje nadoknaditi juhom.
Uz sve mjere opreza i preporuke ipak nemojte da zaboravite da uzivate u ljetu  :)
"Ljeto nam se vratilo u grad"

 

 

Kurs higijenskog minimuma

Cijepljenje - imunizacija

Obavezni zdravstveni pregledi