Kontaktirajte nas: Ul. Dr. Irfana Ljubijankića bb7700 Bihać;
Više...
tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Direktor: prim.dr.Zarina Mulabdić, spec.epidemiolog, tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Služba socijalne medicine i organizacije zdravstva sa zdravstvenom...
Više...

Nalazite se na stranici:

Početna Arhiva članaka Bilten za april 2017

 

 SLUŽBA  EPIDEMIOLOGIJE

Bilten o kretanju zaraznih bolesti od 01.04. do 30.04.2017. godine


Na području Unsko - sanskog kantona u periodu od 01.04. do 30.04.2017. godine prijavljeno je 144 oboljelih osoba od  zaraznih bolesti na pojedinačnim prijavama i 163 oboljelih osoba na grupnim prijavama zaraznih bolesti (ILI,ARI,SARI).
Vodeće bolesti ( pojedinačne prijave)
Varicealle  86
Enterocolitis acuta  22
Scarlatina 17
Brucelosis 8
TBC 4
Evropska / Svjetska sedmica imunizacije 2017. (24.04. - 30.04.)
Svake godine u posljednjoj sedmici aprila zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju Evropsku / Svjetsku sedmicu imunizacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti imunizacije, kao i poboljšanja obuhvata imunizacijom.
Sedmica imunizacije je inicijativa koja je koordinirana od strane Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, u suradnji sa zemljama članicama i partnerima, sa idejom da se pažnja opće javnosti i zdravstvenih radnika usmjeri na značaj i neophodnost imunizacije.
Osnovni cilj ovih aktivnosti je povećati svijest o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.
Prema programu rada Zdravstvene ustanove Zavoda za javno zdravstvo USK-a, organiziran je seminar povodom obilježavanja Evropske / Svjetske sedmice imunizacije. Seminar je bio namijenjen EPI koordinatorima, ljekarima specijalistima pedijatrije i epidemiologije, kao i tehničarima koji rade na poslovima imunizacije.
SLUŽBA HIGIJENE SA MEDICINSKOM EKOLOGIJOM I SANITARNOM HEMIJOM

BILTEN
O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE, ŽIVOTNIH NAMIRNICA I PREDMETA OPĆE UPOTREBE
KONTROLA VODE ZA PIĆE
U periodu od 01.04. - 30.04.2017. godine uzet je 120 uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu i 111 uzoraka na fizičko – hemijsku analizu. Od toga 21 uzorak rađen na mikrobiološku analizu kao i 13 uzoraka rađenih na fizičko - hemijsku analizu nisu dali odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.
U navedenom periodu uzeto je 6 uzoraka vanrednih voda na mikrobiološku analizu i 3 uzoraka na fizičko - hemijsku analizu, od toga 1 uzorak vode na mikrobiološku analizu nije zadovoljio uvjete propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
KONTROLA ŽIVOTNIH NAMIRNICA
U istom periodu na mikrobiološku analizu uzeta su 244 uzorka hrane, dok je na fizičko – hemijsku analizu uzeto 2 uzorka hrane. U pogledu mikrobiološke ispravnosti 1 uzorak hrane na mikrobiološku analizu nije zadovoljio kriterije Pravilnika, dok su uzorci uzeti na fizičko - hemijsku analizu dali zadovoljavajuće rezultate.
SANITARNI NADZOR
U navedenom periodu obrađen je 131 bris predmeta opće upotrebe i 79 briseva ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji životnih namirnica. Od toga 11 briseva predmeta opće upotrebenije dalo zadovoljavajuće rezultate.
U istom periodu urađeno je 16 kontrola sterilizacije, od čega 2 kontrole sterilnosti sterilizatora nije dalo zadovoljavajuće rezultate, te je obrađeno 8 kontrola sterilnih i nesterilnih proizvoda,  rezultati analiza su zadovoljili Pravilnikom propisane uvjete.
OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA
ZU Zavod za javno zdravstvo USK-a obilježio je  22.04.2017. godine - Svjetski dan planete Zemlje. Ove godine Svjetski dan Zemlje obilježio se temom “Okolišna i klimatska pismenost”, koja ukazuje na to da je obrazovanje u ekološkom i klimatskom smislu osnova napretka.

 

Kurs higijenskog minimuma

Cijepljenje - imunizacija

Obavezni zdravstveni pregledi