Kontaktirajte nas: Ul. Dr. Irfana Ljubijankića bb7700 Bihać;
Više...
tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Direktor: prim.dr.Zarina Mulabdić, spec.epidemiolog, tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Služba socijalne medicine i organizacije zdravstva sa zdravstvenom...
Više...

Nalazite se na stranici:

Početna Arhiva članaka Dan planeta zemlje (22.04.2017)

Dan planeta zemlje (22.04.2017)

 

 

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (eng. Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje je „Environmental & Climate Literacy“ – „Okolišna i klimatska pismenost“, koja ukazuje na to da je obrazovanje u ekološkom i klimatskom smislu osnova napretka. To znači da trebamo obrazovati građanstvo na  konceptu održivosti i klimatskih promjena, građanstvo koje će biti svjesno svih prijetnji našoj planeti, te ojačati ljude znanjem kako bi bili spremni pokrenuti aktivnosti koje će stati u odbranu zaštite okoliša. Okolišna i klimatska pismenost je motor, i to ne samo za kreiranje „zelenih“ glasača i unapređenje okolišnih i klimatskih zakona i politika, nego i motor za ubrzanje zelenih tehnologija i poslova.

Ovim se danom želi pomoći čovjeku da ponovo uspostavi kontakt s prirodom, razmisli o zagađenju vazduha i vode, radioaktivnom zračenju, prekomjernom korištenju nenadoknadivih energenata i mnogim drugim problemima. Na ovaj dan se preduzimaju različite konkretne akcije zaštite života na Zemlji, buđenja svijesti i odgovornosti, osjećaja i ljubavi prema daru života i prema svim stvorenjima.

Dan planete Zemlje se obilježava i u Bosni i Hercegovini, nizom akcija koje su usmjerene na upoznavanje građana s problemima s kojima se suočavaju ekosistemi, ali i zagađene urbane zone i način na koji se može poboljšati stanje okoliša, raznim izletima i stručnim skupovima.

Koristimo ovu priliku kako bismo građanima Bosne i Hercegovine čestitali Dan planete Zemlje, uz poruku da svako od nas pažljivo razmisli o svojim postupcima i akcijama koje bi trebalo preduzeti. Svi imamo jedan zajednički cilj, a to je očuvanje života na Zemlji. Zbog toga je “okolišna i klimatska pismenost” od posebnog značaja za svakog pojedinca.

 

 

 

Kurs higijenskog minimuma

Cijepljenje - imunizacija

Obavezni zdravstveni pregledi