Kontaktirajte nas: Ul. Dr. Irfana Ljubijankića bb7700 Bihać;
Više...
tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Direktor: prim.dr.Zarina Mulabdić, spec.epidemiolog, tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Služba socijalne medicine i organizacije zdravstva sa zdravstvenom...
Više...

Nalazite se na stranici:

Početna Arhiva članaka Svjetski dan zdravlja 7. april

Svjetski dan zdravlja 7. april

 

Svjetski dan zdravlja 7. april obilježava se na dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije. Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) posebnu pozornost posveti određenoj temi ili problemu. 
Ove godine tema svjetskog dana zdravlja je: “DEPRESIJA-RAZGOVARAJMO”.
Po zadnjim podacima depresija je vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti, od te bolesti u svijetu boluje oko 322 milijuna ljudi, a u zadnjih deset godina broj oboljelih je porastao za više od 18 %, stoji u izvještaju SZO. S toga, ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je bolje informisanje građana o depresiji, njezinim uzrocima, posljedicama ali i mogućnostima liječenja.
Šta je depresija?
Depresija je patološko stanje tuge i definiše se kao poremećaj emocija. Depresija spada u grupu poremećaja mentalnog zdravlja karakteriziranih kao poremećaji raspoloženja. To je teško psiho-fizičko stanje praćeno raznim nuspojavama i popratnim efektima.
Depresija osnovni simptomi:           
Depresivno raspoloženje            
Nedostatak zadovoljstva
Gubitak energije i 
Osjećaj hroničnog umora 
Ostali simptomi depresije:
Smanjena koncentracija
Smanjeno samopoštovanje i samopouzdanje
Osjećaj krivnje i osjećaj inferiornosti
Pesimistične misli o budućnosti
Planovi za budućnost su katastrofični
Poremećaj spavanja
Smanjenje ili gubitak apetita-nekada je apetit naglo pojačan

 

 

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA O DEPRESIJI


Od depresije boluje oko 120 miliona ljudi širom svijeta.

Manje od 25% je onih pacijenata koji su imali efikasnu terapiju.

Depresija je među vodećim uzrocima invaliditeta u svijetu.

Depresija može biti pouzdano dijagnosticirana u ambulantama primarne zdravstvene zaštite.

Antidepresivi i strukturirane forme psihoterapije efikasni su kod 60-80% pacijenata, pa se oni mogu liječiti u ambulantama primarne zdravstvene zaštite

25% je onih pacijenata koji (u nekim zemljama manje od 10%) moraju zatražiti pomoć visoko specijaliziranih psihijatrijskih ustanova.

Procjenjuje se da najmanje 25% svih žena i 155 svih muškaraca, se u jednom životnom periodu liječilo od depresije.POMOZITE SEBI U BORBI PROTIV DEPRESIJE


Postavite sebi realističke ciljeve i preuzmite odgovornost za njihovo ispunjenje (biće teško u početku, ali dajte sve od sebe da istrajete)

Učestvujte u aktivnostima koje su vas nekad radovale

Ne odbijajte društvo i pozive prijatelja, već počnite postepeno da izlazite iz kuće

Pokušajte da se bavite fizičkom aktivnošću, najbolji početak su šetnje

Ne očekujte da se vaše raspoloženje poboljša preko noći, već se trudite da se postepeno oslobađate «crnih misli»

Razmišljajte realno. Tuga je normalan odgovor na ono što opažamo kao tužnu situaciju i, vremenom će proći!

Ne zatvarajte se u sebe, već razgovarajte s prijateljima o sopstvenim teškoćama (obratite se onim prijateljima s kojima znate da možete biti iskreni, da možete biti to što jeste)

Tražite pomoć od drugih i nađite podršku u sebi (sjetite se lijepih stvari iz prošlosti, trenutaka u kojima ste osjećali zadovoljstvo i ispunjenost životom)

Sjetite se vaših uspijeha, ne dozvolite sebi da se osjetite bezvrijedno

Prihvatite da možda bolujete od depresije i prilagodite svoja očekivanja. Možda nećete biti u mogućnosti da ostvarite onoliko koliko i obično.


ZAPAMTITE: DEPRESIJA SE MOŽE LIJEČITI.

POTRAŽITE POMOĆ !

 


KRETANJE MENTALNIH OBOLJENJA NA PODRUČJU USK-a

Na području Unsko - sanskog kantona bilježi se porast registriranih mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Zbog česte pojavnosti i sve veće učestalosti poremećaja mentalnog zdravlja, čestog početka u mlađoj odrasloj dobi, narušavanju kvalitete života kako bolesnika tako i njegove obitelji, mentalni poremećaji predstavljaju jedan od važnijih javno - zdravstvenih problema i u svijetu i kod nas, te se sve više pažnje polaže na očuvanju i unapređenje mentalnog zdravlja. Najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u razdoblju 2011.- 2015. godine su neurotski, somatski poremećaji i poremećaji vezani sa stresom (F40-F48). Iza toga slijede poremećaji raspoloženja (F30-F39) i dr. Navedeni poremećaji mentalnog zdravlja iz godine u godinu su u blagom porastu što je vidljivo iz grafikona 1.


 

 

 

Kurs higijenskog minimuma

Cijepljenje - imunizacija

Obavezni zdravstveni pregledi