Kontaktirajte nas: Ul. Dr. Irfana Ljubijankića bb7700 Bihać;
Više...
tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Direktor: prim.dr.Zarina Mulabdić, spec.epidemiolog, tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Služba socijalne medicine i organizacije zdravstva sa zdravstvenom...
Više...

Nalazite se na stranici:

Početna Arhiva biltena Bilten za juli 2014
Bilten za juli 2014

 

SLUŽBA EPIDEMIOLOGIJE

Bilten o kretanju zaraznih bolesti od 01.07. do 31.07.2014. godine

Na području Unsko - sanskog kantona u periodu od 01.01. do 31.07.2014. godine prijavljeno je 175 oboljelih osoba od zaraznih bolesti.

Vodeće bolesti ( pojedinačne prijave)

•    Morbili                                     70
•    Enterocolitis acuta                     43
•    Varicellae                                 26
•    TBC                                           9
•    Herpes zoster                             3

U periodu od 01.07.- 31.07.2014. godine na pojedinim općinama USK-a registruje se povećan broj slučajeva obolijevanja od Morbila.
Svjetski dan borbe protiv hepatitisa
28.07.2014. godine

Šta je hepatitis i kako se prenosi?

Hepatitis je upala jetre koja može imati različite uzroke. Najčešći uzrok kronične upale jetre je virusna infekcija. Virusi koji uzrokuju kroničnu upalu su virus hepatitisa B i virus hepatitisa C. Ova dva virusa zajedno uzrokuju približno milijun smrti u svijetu godišnje (Svjetska zdravstven organizacija). Virusom hepatitisa B i hepatitisa C zaraženo je 500 milijuna ljudi u svijetu, a jedna od tri osobe bile su izložene jednom ili oba tipa ovih virusa.

Hepatitis A je akutna upala jetre uzrokovana virusom hepatitisa A. Prenosi se fekalno-oralnim putem i često se naziva i "bolest prljavih ruku". Uglavnom se javlja kod djece, kod kojih bolest ima lakši tijek i kraće traje. Nakon preboljele bolesti slijedi potpuni oporavak, bez posljedica. Prebolijevanjem hepatitisa A stječe se trajna imunost organizma.

Hepatitis C prenosi se direktnim kontaktom s krvlju zaražene osobe. Vrlo rijetko prenosi se putem ostalih tjelesnih tekućina.

Najčešći načini prijenosa hepatitisa B i C su:

1.    transfuzija krvi i krvnih produkata koja nije kontrolirana (u većini zemalja krv za transfuziju kontrolira se od 1990. godine, ali još uvijek ne u svima);
2.    medicinske i stomatološke intervencije s nesteriliziranim instrumentima (nesterilni uvjeti);
3.    prijenos s majke na dijete tijekom poroda;
4.    dijeljenjem intravenskih šprica pri konzumiranje droge;
5.    dijeljenjem pribora za „ušmrkavanje“ kokaina;
6.    dijeljenjem pribora za brijanje (britvice) i četkica za zube;
7.    tetoviranjem i piercingom ako se provode u nesterilnim uvjetima;

Hepatitis B može se prenijeti i spolnim odnosom bez primjerene zaštite. Za razliku od hepatitisa C, hepatitis B može se spriječiti cijepljenje

 SLUŽBA HIGIJENE SA MEDICINSKOM EKOLOGIJOM I SANITARNOM HEMIJOM

BILTEN O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE, ŽIVOTNIH NAMIRNICA I PREDMETA OPĆE UPOTREBEKONTROLA VODE ZA PIĆE

U periodu od 01.07. - 31.07.2014. godine uzeto je 125 uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu i 116 uzoraka na fizičko – hemijsku analizu. Od toga 44 uzorka rađenih na mikrobiološku analizu i 6 uzoraka rađenih na fizičko - hemijsku analizu nije dalo odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. U navedenom periodu urađeno je 5 uzoraka vanrednih voda na mikrobiološku analizu, od toga 4 uzorka nije dalo odgovarajuće rezultate, a na fizičko - hemijsku analizu urađeno je 7 uzoraka i od toga 1 uzorak nije dao odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom. Također su urađene analize vode sa kupališta na području Unsko - sanskog  kantona, 4 uzorka na mikrobiološku analizu i isto toliko na fizičko - hemijsku analizu, svi uzorci su dali zadovoljavajuće rezultate propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti voda namjenjenih kupanju i rekreaciji.


KONTROLA ŽIVOTNIH NAMIRNICA

U istom periodu na mikrobiološku analizu urađeno je 184 uzorka hrane, od toga 11 uzoraka nije zadovoljilo Pravilnikom propisane uvjete, dok je na fizičko – hemijsku analizu urađeno  7 uzoraka hrane i svi su dali odgovarajuće rezultate.


SANITARNI NADZOR

U navedenom periodu urađeno je 97 briseva predmeta opće upotrebe i 41 bris ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji životnih namirnica. Od toga 4 brisa predmeta opće upotrebe u prometu i proizvodnji i 5 briseva ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji životnih namirnica nije dalo zadovoljavajuće rezultate.
U istom periodu urađene su 2 kontrole sterilizacije, od toga 1 kontrola sterilizacije nije dala zadovoljavajuće rezultate propisane Pravilnikom.


 

 

 

 

Kurs higijenskog minimuma

Cijepljenje - imunizacija

Obavezni zdravstveni pregledi