Kontaktirajte nas: Ul. Dr. Irfana Ljubijankića bb7700 Bihać;
Više...
tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Direktor: prim.dr.Zarina Mulabdić, spec.epidemiolog, tel-fax:351-799; 351-800, e-mail: zjzusk@bih.net.ba,   Služba socijalne medicine i organizacije zdravstva sa zdravstvenom...
Više...

Nalazite se na stranici:

Početna Arhiva biltena Bilten za juni 2014
Bilten za juni 2014

 

SLUŽBA EPIDEMIOLOGIJE

Bilten o kretanju zaraznih bolesti od 01.06. do 30.06.2014. godine

Na području Unsko - sanskog kantona u periodu od 01.06. do 30.06.2014. godine prijavljeno je 256 oboljelih osoba od zaraznih bolesti.

Vodeće bolesti (pojedinačne prijave)

•    Varicellae                            56
•    Morbili                                49
•    Enterocolitis acuta                24
•    Scabies                              10
•    Scarlatina                             5

U periodu od 01.06.- 30.06.2014. godine na Općini Bihać se registruje povećan broj slučajeva obolijevanja od Morbila.
Vakcinacija djece provodi se radi sprječavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti. Ona je potrebna da bi organizam djeteta stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina potiče organizam da stvara antitijela koja će ubuduće štititi dijete od bolesti.
Osnovni cilj imunizacije jeste sprečavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti.
Svaka zemlja ima svoj program obaveznih vakcinacija i vrlo je bitno pridržavati ga se, pa je tako vakcinacija djece regulirana i u BiH.
Ovisno o vrsti vakcine, vakcinacija se može izvršiti ubrizgavanjem ili oralnim putem. Postoje vakcine koje se daju samo jednom za cijeli život, neke je potrebno dati više puta tijekom prve godine života, dok je za neke potrebna revakcinacija do 18. godine. Vrlo je bitno da dijete ne propusti nijednu vakcinaciju ili revakcinaciju, jer će cjelokupna vakcinacija izgubiti značaj, pa je potrebno ponoviti cijeli ciklus.
Iako vakcine djeluju tako što jačaju djetetovu obranu od bolesti, mnogi roditelji strahuju da će vakcina ugroziti njegov imunološki sistem. Međutim, ako se dijete razboli prije nego što je vakcinisano, za vakcinaciju je tada kasno. Roditeljima se savjetuje da obavezno prilikom vakcinacije provjere da li je data vakcina zavedena u karton (datum i tip vakcine), kao i da pitaju liječnika kada je sljedeća vakcinacija djeteta.
Ozbiljne posljedice vrlo su rijetke. Reakcije poput crvenila i bol na mjestu uboda, otok, povišena temperatura, plač i razdražljivost smatraju se potpuno normalnim. Uglavnom se roditeljima savjetuje stavljanje hladnog obloga na mjesto uboda, praćenje tjelesne temperature i davanje djetetu veće količine tekućine. Dojenje je osobito korisno. Vakcinacija se sprovodi isključivo u domovima zdravlja nakon provjere zdravstvenog stanja i postojanja privremenih ili trajnih kontraindikacija.
Na USK-u u periodu od 01.01.-31.05.2014. godine vakcinacija je sprovedena kod 17.860 djece u primovakcinaciji i 274 djece u revakcinaciji, što čini obuhvat vakcinacije od 54%.

 

 SLUŽBA HIGIJENE SA MEDICINSKOM EKOLOGIJOM I SANITARNOM HEMIJOM

BILTEN O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE, ŽIVOTNIH NAMIRNICA I PREDMETA OPĆE UPOTREBEKONTROLA VODE ZA PIĆE


U periodu od 01.06. - 30.06.2014. godine uzeto je 145 uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu i 127 uzoraka na fizičko – hemijsku analizu. Od toga 58 uzoraka rađenih na mikrobiološku analizu i 11 uzoraka rađenih na fizičko - hemijsku analizu nije dalo odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. U navedenom periodu urađeno je 14 uzoraka vanrednih voda na mikrobiološku analizu, od toga 5 uzoraka nije dalo odgovarajuće rezultate, a na fizičko - hemijsku analizu urađeno je 16 uzoraka i od toga 9 uzoraka nije dalo odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom.


KONTROLA ŽIVOTNIH NAMIRNICA

U istom periodu na mikrobiološku analizu urađeno je 218 uzoraka namirnica, od toga 8 uzoraka nije zadovoljilo Pravilnikom propisane uvjete, dok je na fizičko – hemijsku analizu urađeno je 28 uzoraka namirnice i svi su dali odgovarajuće rezultate.


SANITARNI NADZOR

U navedenom periodu urađeno je 129 briseva predmeta opće upotrebe i 54 brisa ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji životnih namirnica. Od toga 11 briseva predmeta opće upotrebe u prometu i proizvodnji i 7 briseva ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji životnih namirnica nije dalo zadovoljavajuće rezultate.
U istom periodu urađeno je 8 kontrola sterilizacije koja je dala zadovoljavajuće rezultate propisane Pravilnikom.

OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA

Tokom mjeseca juna 2014. godine obavljenih su članci u novinama i na web. portalu ZU ZZJZ USK-a. Svjetski dan okoliša 05.06.2014. godine ove godine obilježen je pod sloganom : “Podignite glas, a ne nivo mora”, a sve s ciljem da ljudi širom svijeta podignu svijest o značaju očuvanja prirode.
Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama 26.06.2014. godine obilježen je pod sloganom: “Poruka nade: Poremećaji ovisnosti se mogu spriječiti i liječiti”.


 

 

 

 

Kurs higijenskog minimuma

Cijepljenje - imunizacija

Obavezni zdravstveni pregledi